MS-tauti

Kesällä 1995 minulla ilmeni yllättäen oikean käden ja jalan heikkoutta ja sairaalassa oireet vielä lisääntyivät ja minulle kehittyi oikean puolen halvaus. Halvauksen syytä selvitellessä paljastui magneettikuvauksessa MS-tauti. Sairaalassa pääsin itse istumaan vuoteen reunalle ja siinäkin kallisti oikealle. Liikkeelle en päässyt ilman apua. Diagnoosin jälkeen siirryin Kinkomaalle kuntoutettavaksi.

Kinkomaalla aloitettiin kuntoutus, jossa harjoitettiin kättä ja jalkaa ahkerasti. Jalkaan alkoi tulla liikettä ja polvituen turvin jalka kesti painoa, ettei polvi pettänyt. Käsi kuntoutui hitaammin. Kotiin lähtiessä pääsin kävelemään pienen matkan mutta käsi ei toiminut.

Kotiin päästyäni kuntoutusta jatkettiin osteopaatin antaman hoidon avulla. Tasapaino alkoi parantua ja liikkuminen kävi paremmaksi.Tilanteen parannuttua osteopaattista hoitoa jatkettiin 2 kertaa viikossa. Pikkuhiljaa pääsin kävelemään jo lenkille. Kuntoutuminen oli sujunut yllättävän hyvin neurologin mielestä kontrollikäynnillä joulukuussa.

Kinkomaalla ehdotettiin jo ammattin vaihtoa, jota kuitenkaan en tehnyt. Puolen vuoden sairasloman jälkeen palasin kokeilemaan entiseen ammattiini tekemään kolmivuorotyötä, jossa olen edelleen 15 vuotta myöhemmin.

Osteopaattista hoitoa on jatkettu koko ajan harvakseltaan (n.4-6 kertaa vuodessa) kunnon ylläpitämiseksi ja liikkuvuuden lisäämiseksi.

Pirjo 33v. perushoitaja