Craniaaliosteopatia

Mitä on craniaaliosteopatia?

(Cranium=kallo)

Craniaaliosteopatia on hienovaraista, hellää osteopaattista hoitoa, jossa käytetään hyvin kevyttä manuaalista painetta vapauttamaan stressi koko kehon alueelta, myös pään alueelta. Se on äärimmäisen tehokas hoitotapa moneen tilanteeseen ja soveltuu potilaille vauvasta vaariin.

Miksi craniaaliosteopatia on erilaista?

Peruskoulutuksen aikana osteopaateille opetetaan useita eri hoitotapoja ja -tekniikoita, aina hvt-tekniikoista (nopea manipulaatio/nikaman ’niksautus’) hellävaraisiin craniaalitekniikoihin. Osteopaatit käyttävät tekniikoita vaihtelevasti, riippuen osteopaatin omista mieltymyksistä sekä asiakkaan problematiikasta. Craniaaliosteopaatti työskentelee käyttäen hellävaraisia tekniikoita omaten laajan kirjon eri lähestymistapoja. Osteopaatit voivat olla erikoistuneita esimerkiksi urheiluvammoihin, lasten hoitoon tai vaikka sisäelinten hoitoon. Craniaaliosteopatia sisältää nämä kaikki. Craniaalikoulutus on pääasiassa jatkokoulutusta.

Kehon ’ei-tahdonalainen’ liike

Craniaaliosteopaatit koulutetaan tuntemaan hyvin pieniä ja hienovaraisia rytmisiä liikkeitä, kehon ei-tahdonalaista liikettä, jota esiintyy kehon kaikissa kudoksissa.

Kallo muodostuu 26 luusta, jotka ovat taidokkaasti yhdistyneet tavalla, joka mahdollistaa niiden ei-tahdonalaisen, rytmisen liikkuvuuden ja muodon muutoksen, myötäillen ja antaen tilaa aivojen liikkeelle.

Kalloon kohdistunut isku voi estää tai häiritä tätä liikettä. Se voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia kaikkialla kehossa. Tunnustelemalla näitä kudosten ei-tahdonalaisia liikkeitä osteopaatit voivat tuntea minkälainen potilaan terveydentila on ja onko kehossa jotain, joka sitä häiritsee.

Stressin ja huolien kerääntyminen

Useimmat meistä ovat kokeneet fyysisiä traumoja elämämme varrella. Keho on voinut tapahtumahetkellä suodattaa tapaturman vaikutukset, mutta pysyvä rasite yleensä jää kehon kudosmuistiin. Sairaus ja henkinen trauma voivat myös jättää pysyviä fyysisiä vaurioita.

Vähitellen kehon sietokyky ylittyy ja oireet tulevat esille.

Mitä craniaalihoidossa tapahtuu?

Osteopaatti selvittää huolellisesti potilaan taustat haastattelemalla tätä sekä tutkimalla kehon toimivuutta eri menetelmin. Näiden perusteella hän pyrkii selvittämään ongelmien aiheuttajan sekä tapahtumakulun potilaan nykyiseen tilaan.

Herkillä ja kehoa kuuntelevilla otteilla nämä kehon stressi- ja väsymystilat vähitellen laukeavat. Tavoitteena on helpottaa oireistoa sekä parantaa kehon toimintaa kokonaisvaltaisesti ja näin nostaa terveyden tilaa. Tällainen hoito soveltuu kaikille ikäryhmille.

Miltä craniaalihoito tuntuu?

Potilaat voivat hoidon aikana tuntea esimerkiksi paineen tunnetta, värinää ja lämmön vaihtelua, joko käsiteltävällä alueella tai muualla kehossa. Useimmiten jännitysten lauetessa potilas kuitenkin tuntee olonsa erittäin rentoutuneeksi.

Hoidon hyödyt

Osteopaattisen hoidon tarkoitus ei ole vain lievittää oireistoa vaan auttaa kehoa toimimaan paremmin kokonaisuudessaan, kaikilla eri osa-alueilla. Potilaat kertovat usein tuntevansa olonsa paremmaksi ja energisemmäksi sekä unenlaadun parantuneen. Myös muu oireilu yleensä helpottaa.